فهرست مطالب

کومش - سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 35، بهار 1389)

فصلنامه کومش
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 35، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/07
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مهدی کاهویی، سیف الله علایی صفحه 155
    سابقه و هدف
    در محیط بالینی دانشجویان باید بتوانند از دانش ها و مهارت های آموخته شده جدید استفاده نمایند و هم زمان ارزش های حرفه ای مورد نیاز برای کار در محیط بالینی را کسب کنند. هدف این مطالعه بررسی نیازهای اطلاعاتی دانشجویان پرستاری در بخش های اورژانس است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 131 نفر از دانشجویان سال آخر رشته پرستاری انجام شد. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد 8/90 درصد دانشجویان به اطلاعات درمانی بیماران نیاز داشتند. بین نیازهای اطلاعاتی تشخیصی و درمانی رابطه معنی داری وجود داشت(34/0=r، 001/0P<). بین اطلاع از هماهنگی های به عمل آمده با ستاد هدایت بیماران با اطلاع از پذیرش مرکز دیگر جهت اعزام بیماران (657/0r=، 001/0P<) و بین اطلاع از انتقال جسد به سردخانه با اطلاعات مربوط به هماهنگی با پزشکی قانونی جهت اجساد مجهول الهویه رابطه معنی داری مشاهده شد (599/. r=، 001/0P<). میزان کمی از نیازهای مطرح شده توسط دانشجویان به امور سازمانی و مدیریت درمان بیماران مربوط می شد و دانشجویان اهمیت زیادی به مسایل قانونی و حقوقی نمی دادند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این تحقیق، ضروری است در برنامه های آموزش بالینی طب اورژانس، به اهمیت جایگاه سازمانی و مدیریتی و جنبه های حقوقی و قانونی طب اورژانس پرداخته شود. نتایج این تحقیق می تواند نقش مهمی در ارتقاء کیفیت آموزش پرستاری و نهایتا ارایه خدمات پرستاری به بیماران داشته باشد.
    کلیدواژگان: دانشجویان پرستاری، نیازهای اطلاعاتی، فوریت های پزشکی
  • محمد نبوی، یاسین حسین زاده، راهب قربانی، مرجان نبوی صفحه 162
    سابقه و هدف

    آسم شایع ترین بیماری مزمن دوران کودکی می باشد و در سنین 5 تا 10 سال شایع تر است. شیوع آسم در سال های اخیر به مقدار زیادی افزایش یافته است. از جمله عواملی که بر بیماری آسم تاثیر زیادی دارند، آلرژی های غذایی می باشند. در این مطالعه، شیوع آلرژی نسبت به مواد غذایی مختلف در بیماران مبتلا به آسم کم تر از 18 سال، بررسی و برخی عوامل مرتبط با آن شناسایی شدند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 298 نفر از کودکان زیر 18 سال مراجعه کننده به مطب های خصوصی شهر سمنان، که با توجه به علایم کلینیکی و شرح حال و معاینه توسط پزشک، در آن ها تشخیص بیماری آسم گذاشته شده بود، تحت تست پوستی قرار گرفتند. هم چنین پرسش نامه ای نیز توسط والدین یا خود بیمار تکمیل شد. هر واکنش Wheal با اندازه 3 میلی متر بالاتر از Wheal منفی کنترل و یا هر واکنش Flare با اندازه بیش از 15 میلی متر بالاتر از Flare منفی کنترل، به عنوان تست مثبت تلقی شد.

    یافته ها

    9/35 درصد (با فاصله اطمینان 95درصد: 3/41-5/30درصد) از افراد مبتلا به آسم، حداقل نسبت به یکی از غذاهای اصلی (گندم، برنج، بادام زمینی، تخم مرغ، سویا و یا شیر)، آلرژی نشان دادند. شیوع آلرژی غذایی در کودکان مبتلا به آسم، با بیماری آلرژیک همراه، سابقه بیماری آلرژیک در بستگان نزدیک، طول مدت استفاده از شیرمادر، سن شروع تغذیه تکمیلی، سن ابتلا به آسم، وزن هنگام تولد، جنس و مصرف شیر پاستوریزه قبل از یک سالگی، رابطه معنی داری داشت (05/0 P<).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد آلرژی غذایی در کودکان مبتلا به آسم از شیوع بالایی برخوردار است. با توجه به وجود ارتباط آلرژی غذایی با شروع مصرف شیر پاستوریزه قبل از یک سالگی، وزن کم هنگام تولد، طول مدت کم مصرف شیرمادر، سن پایین تر ابتلا به آسم، جنس مذکر، وزن کم هنگام تولد، سابقه آلرژی در فرد و یا در بستگان نزدیک و شروع تغذیه تکمیلی قبل از 6 ماهگی، لازم است کودکان مبتلا به آسمی که یک یا چند فاکتور فوق را داشته باشند، باید از نظر آلرژی غذایی تحت نظر بوده و در صورت ابتلا به آن تا رفع آن پیگیری شوند. این امر بهبودی آسم وی را تسهیل می سازد.

    کلیدواژگان: آسم، آلرژی غذایی، شیوع، تست پوستی پریک
  • مریم کشاورز، نرگس اسکندری، فرشته جهدی، حسن عشایری، فاطمه حسینی، مجید کلانی صفحه 169
    سابقه و هدف

    با وجود پیش رفت های چشم گیر در پزشکی و افزایش میزان بقا در نوزادان نارس، این نوزادان هم چنان از رشد غیر طبیعی و نقایص عصبی رنج می برند. بر اساس نظریات موجود، مراقبت های حمایتی بر رشد و تکامل و عمل کرد عصبی-رفتاری نوزادان نارس موثر بوده و به وسیله انواع خاصی از تحریکات فراهم می گردد. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر آوای قرآن کریم بر پاسخ های فیزیولوژیک نوزادان نارس طراحی گردید.

    مواد و روش ها

    در این کارآزمائی بالینی که در مرداد و شهریور سال 1388 و به صورت دو سوکور انجام گرفت، تعداد 120 نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان شهید اکبرآبادی تهران، که شرایط شرکت در مطالعه را داشتند، به روش تخصیص تصادفی در یکی از دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفته و از نظر 3 متغیر تعداد ضربان قلب، تعداد تنفس و اشباع اکسیژن شریانی بررسی شدند. آوای قرآن کریم شامل آیات 23-7 سوره ی یوسف با صدای استاد شحات محمد انور بود که با بلندی صدای 60-50 دسی بل، در شیفت کاری صبح و به مدت 20 دقیقه با استفاده از گوشی برای نوزادان گروه مداخله، پخش گردید. پاسخ های فیزیولوژیک نوزادان در دو گروه از 10 دقیقه قبل از شروع مداخله تا 10 دقیقه بعد از اتمام مداخله، به طور مداوم توسط مونیتور کنترل گردید و از مقادیر ثبت شده در دقایق بلافاصله قبل از مداخله و 10،20،30 دقیقه بعد از شروع مداخله، جهت مقایسه استفاده شد.

    یافته ها

    در گروه آوای قرآن کریم در پایان مداخله، میانگین تعداد تنفس و تعداد ضربان قلب کاهش معنی دار و درصد اشباع اکسیژن شریانی افزایش معنی داری نسبت به سطح پایه داشت و این تغییرات حتی تا 10 دقیقه پس از اتمام مداخله نیز ادامه داشت (001/0P<). در مقایسه میانگین اختلاف 3 متغیر نام برده در پایان مداخله و تا 10 دقیقه پس از اتمام مداخله، بین دو گروه، تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0P<).

    نتیجه گیری

    از آن جا که آوای قرآن کریم بر افزایش درصد اشباع اکسیژن و کاهش تعداد تنفس و ضربان قلب در نوزادان نارس، تاثیر معنی دار و پایدار داشته است، می توان از این آوای عرفانی، به عنوان یک مراقبت حمایتی، در جهت کمک به بهبود وضعیت فیزیولوژیک نوزادان نارس، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آوای قرآن کریم، نوزادان نارس، پاسخ های فیزیولوژیک، آوا درمانی، بخش مراقبت های ویژه نوزادان
  • فاطمه حارث آبادی، شیدا پولادی، بهروز محمودی بختیاری، محمد کمالی صفحه 178
    سابقه و هدف

    پژوهش های متعددی به بررسی ارتباط لکنت با عوامل زبان شناختی مختلف پرداخته اند. هدف از این پژوهش، تعیین و مقایسه تاثیر پیچیدگی نحوی بر میزان ناروانی گفتار کودکان لکنتی و غیرلکنتی فارسی زبان در سطح گفتار خودانگیخته می باشد. نتایج حاصله می توانند جهت شناخت بیش تر ماهیت لکنت و نیز یافتن شیوه های مناسب تر برای درمان آن کاربرد داشته باشند.

    مواد و روش ها

    این مطالعه، یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی می باشد. 10 کودک لکنتی و 10 کودک غیرلکنتی تک زبانه و فارسی زبان 6-4 ساله که از لحاظ سن و جنس با هم دیگر مطابقت داشتند، مورد مطالعه قرار گرفتند. در این پژوهش، ابتدا نمونه ای 30 دقیقه ای از گفتار خودانگیخته کودک تهیه شد و سپس گفته های هر کودک از لحاظ میزان ناروانی و پیچیدگی نحوی مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات، با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در هر دو گروه کودکان لکنتی و غیرلکنتی بین جملات ساده و پیچیده تفاوت معناداری از لحاظ میزان ناروانی وجود داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که در سطح گفتار خودانگیخته، کودکان لکنتی و غیرلکنتی با افزایش پیچیدگی نحوی دچار میزان ناروانی بیش تری می شدند و نیز کودکان لکنتی با افزایش پیچیدگی نحوی، میزان ناروانی بیش تری را نسبت به کودکان غیرلکنتی نشان می دهند.

    کلیدواژگان: لکنت، کودکان، گفته و پیچیدگی نحوی
  • علیرضا اکبرزاده باغبان، ملیحه نصیری، حمید علوی مجد، بیژن شفقی صفحه 184
    سابقه و هدف

    برآورد دوزهای هدف با دقت بالا، از اهداف مهم در مطالعات دارویی است و دست یابی به این مهم در گرو طراحی مناسب می باشد. یکی از انواع این طرح ها، طرح سازوار است. در این طرح به دوزهایی که در همسایگی دوز هدف قرار دارند، نمونه بیش تری اختصاص می یابد که این امر باعث افزایش دقت در برآورد دوز هدف می شود. در این مطالعه دوز هدف میانه دوز موثر است که شاخصی برای تعیین قدرت دارو می باشد. هدف این تحقیق، تعیین میانه دوز موثر داروی آنتی اسپاسمودیک در طرح سازوار با استفاده از روش ترکیب مدل ها و مقایسه دقت آن با طرح موازی است.

    مواد و روش ها

    هفتاد خوکچه هندی در هفت گروه ده تایی و در هر گروه یک دوز دارو مورد مطالعه قرار گرفت. هم چنین در این تحقیق از طرح سازوار به روش Up-and-Down برای تخصیص نمونه به گروه ها استفاده گردید و چهار مدل خطی، ایماکس، لگ خطی دوز- پاسخ و لجستیک دوز- پاسخ برای برازش به داده ها در نظر گرفته شد. در نهایت برای برآورد میانه دوز موثر، از روش ترکیب مدل ها استفاده و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار R انجام شد.

    یافته ها

    در طرح موازی، به تمام دوزها 10 نمونه اختصاص یافت، اما در طرح سازوار، به هر یک از دو دوز 4-10 و 3-10 که در همسایگی میانه دوز موثر واقع شده اند، 21 مشاهده و در بقیه دوزها 7 نمونه تخصیص داده شد. در طرح سازوار میانگین مربعات خطا 21 و در طرح موازی 59 به دست آمد. میانه دوز موثر در مدل لجستیک دوز- پاسخ 5-10×8، در مدل لگ خطی دوز- پاسخ 6-10×8، در مدل خطی 6-10×5 و در مدل ایماکس 7-10×8 و در نهایت با استفاده از ترکیب چهار مدل، میانه دوز موثر 5-10×12 برآوردشد

    نتیجه گیری

    با توجه به انعطاف پذیربودن طرح سازوار در تخصیص نمونه های بیش تر به دوز هدف که موجب افزایش دقت برآورد می شود، به نظر می رسد در مطالعات دارویی این طرح نسبت به طرح موازی کاراتر باشد.

    کلیدواژگان: میانه دوز موثر، مدل بندی، دوز، پاسخ، طرح سازوار، داروی آنتی اسپاسمودیک
  • هاجر مهدیزاده، قربان تقی زاده*، حسن عشایری صفحه 189
    سابقه و هدف

    بیماری پارکینسون یک اختلال نورودژنراتیو پیش رونده شایع بوده که در اواخر سنین بزرگ سالی شروع شده و شیوع آن در میانگین سنی 60-55 سال افزایش می یابد. مهارت دستی در توان بخشی به دلیل نقش آن در عمل کرد اندام فوقانی و استقلال افراد در عمل کرد مورد ارزیابی قرار می گیرد. آزمون پورد و پگبورد اغلب در کلینیک های توان بخشی استفاده می شود. هدف از این مطالعه تعیین پایایی آزمون- بازآزمون و اثر عملی آزمون پورد و پگبورد در فاز فعال ((on دارویی در افراد مبتلا به بیماری پارکینسون می باشد.

    مواد و روش ها

    روش مطالعه در این پژوهش از نوع غیرتجربی و روش شناختی است. به منظور بررسی پایایی، 24 بیمار پارکینسون بین 50 تا 89 ساله به صورت نمونه گیری غیر احتمالی ساده از هر دو جنس و از درمانگاه های توان بخشی و بیمارستان های سطح تهران انتخاب شدند. در این مطالعه از یک پرسش نامه دموگرافیک برای گرفتن اطلاعات عمومی بیمار و از آزمون پورد و پگبورد و زمان سنج برای مطالعه پایایی استفاده شد. در این مطالعه هر خرده آزمون سه بار انجام شد و فاصله زمانی بین آزمون و بازآزمون یک هفته بود.

    یافته ها

    میزان تکرارپذیری نسبی در دفعات سنجش، در مرحله فعال در یک آزمون و میانگین آزمون ها، همگی بالای 90/0 بودند، بنابراین پایای بسیار مطلوبی را نشان می دهند. نتایج تکرارپذیری مطلق یعنی SEM در تمامی موارد در یک بار آزمون و سه بار آزمون کم تر از 10 درصد حداکثر نمرات کسب شده در آزمون بودند. بنابراین خطای اندازه گیری قابل قبولی را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که آزمون پورد و پگبورد در ارزیابی مهارت دستی بیماران پارکینسون در مرحله فعال دارویی در یک و سه بار آزمون به اندازه کافی پایا می باشد.

  • محمد کارگر، مریم باقرنژاد، عباس دوستی صفحه 198
    سابقه و هدف

    عفونت H.pylori با گاستریت، زخم معده و دوازدهه مرتبط است. بنابراین شناسایی و درمان آن از اهمیت زیادی برخوردار است. هدف از این پژوهش تشخیص H.pylori با روش PCR و مقایسه آن با روش های کشت و تست اوره آز سریع در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان هاجر شهرکرد می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک بررسی مقطعی توصیفی است که بر روی 263 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان هاجر شهرکرد در تابستان 1386 انجام شد. از هر بیمار سه نمونه بیوپسی تهیه گردید و سپس با آزمون های تست اوره آز سریع، کشت در محیط انتخابی بروسلا آگار مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تعیین هویت H.pylori از روش رنگ آمیزی گرم، اوره آز، کاتالاز و اکسیداز استفاده گردید. به منظور شناسایی ژن ureC از روش PCR استفاده شد.

    یافته ها

    از 263 بیمار مورد بررسی به ترتیب 49/36%، 50/9%، 30/13%، 48/9% و 50/5% از بیماران مبتلا به بیماری های گاستریت، زخم معده، زخم دوازدهه، التهاب مری و سرطان معده بودند. میزان آلودگی با روش های تست اوره آز سریع، کشت و PCR به ترتیب 37/54%، 94/31% و 79/84% شناسایی گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که آزمون PCR در مقایسه با تست اوره آز سریع و کشت از حساسیت و ویژگی بالایی برخوردار است، از این روش می توان به منظور تایید نهایی در شناسایی H.pylori استفاده نمود.

    کلیدواژگان: Helicobacter pylori، تشخیص، روش PCR، روش تست اوره آز سریع، روش کشت
  • علیرضا یاوری کیا، غلامرضا قربانی امجد، خشایار داوود پور، احسان صالح صفحه 204
    سابقه و هدف

    در بیماری (LCP) Legg calve porthes، کوتاهی باقیمانده اندام گرفتار منجر به لنگش و اختلال راه رفتن می گردد. هدف این مطالعه بررسی اختلاف طول اندام به روش دقیق رادیوگرافی تله متریک به جای روش مرسوم و پر خطای بالینی در پایان سن بلوغ و بررسی پاسخ جبرانی طول استخوان های ران و تیبیای همان طرف می باشد.

    مواد و روش ها

    کوتاهی باقیمانده اندام گرفتار در سن بلوغ اسکلتی به روش رادیوگرافی تله متریک در 46 بیمار مبتلا به بیماری LCP نمونه گیری شده به روش سرشماری، اندازه گیری و توسط رادیولوژیست واحد گزارش شد. بیماران در سه گروه جراحی استئوتومی واروس (Femoral varus osteotomy، FVO)، ارتوز ابداکشن (Abduction aothosis - AO) و عدم درمان، هر کدام به تعداد مساوی 16 بیمار طبقه بندی شده بودند و نتایج سه گروه با یک دیگر مقایسه گردیده است.

    یافته ها

    کوتاهی باقیمانده در گروه AO به وضوح بیش از گروه FVO و تا حدی بیش از گروه درمان نشده بود. طول استخوان ران در هر سه گروه تقریبا یکسان (به ترتیب به طور متوسط کوتاهی mm5/12 در گروهAO، mm1/11 در گروه FVO و mm4/10 در گروه درمان نشده) بود ولی طول استخوان تیبیای همان طرف به صورت معناداری در سه گروه متفاوت بود (mm8/2 کوتاهی در گروهAO، mm1 بلند شدن در گروه درمان نشده و mm6/1 بلند شدن در گروه FVO). مجموع کوتاهی اندام در گروه FVO کم تر و گروه AO بیش از همه (حتی بیش از گروه درمان نشده) بود.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد بروز پدیده رشد جبرانی استخوان تیبیای همان طرف عامل اختلاف طول کم تر و نتایج بهتر در گروه FVO بوده و علت کوتاهی قابل توجه استخوان ران گرفتار و استخوان درشت نی همان طرف در گروه AO آتروفی ناشی از کاهش استفاده از اندام (آتروفی دیس یوز) و توجیه کننده نتایج نامناسب نهایی باشد.

    کلیدواژگان: بیماری Legg calve perthes، کوتاهی باقیمانده، استوتومی، ارتوز ابداکشن
  • محمد رشیدی، علی رشیدی پور، راهب قربانی صفحه 209
    سابقه و هدف

    یکی از عوامل بروز خستگی ورزش کاران، به دنبال فعالیت ورزشی سنگین، به ویژه فعالیت های ورزشی با زمان کوتاه و حداکثر سرعت و شدت، انباشته شدن بیش از حد اسیدلاکتیک خون است. با توجه به نیاز ورزش کاران برای رسیدن به شرایط طبیعی و آماده شدن برای فعالیت های بعدی، روش های دفع اسیدلاکتیک اهمیت زیادی دارد. هدف این تحقیق بررسی تاثیر بازیابی حالت اولیه به شکل غیرفعال و فعال با شدت های 55، 60، 65 درصد ضربان قلب بیشینه، بر میزان اسیدلاکتیک خون است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع تحقیقات نیمه تجربی بوده و به صورت پیش آزمون و پس آزمون روی 60 نفر از دانشجویان پسر ورزش کار انجام شد. ورزش کاران به طور تصادفی به چهار گروه 15 نفری شامل گروه اول برای انجام برنامه بازیابی حالت اولیه غیرفعال و گروه دوم تا چهارم برای برنامه بازیابی حالت اولیه فعال با شدت 55، 60، 65 درصد حداکثر ضربان قلب بیشینه تقسیم شدند. گروه ها اقدام به انجام آزمون کانینگهام نمودند و اسیدلاکتیک خون افراد در چهار مرحله (قبل از فعالیت، بلافاصله پس از فعالیت، دقیقه 5 و 20 دوره بازیابی حالت اولیه) به وسیله لاکتومتر دستی اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانگین مقدار اسیدلاکتیک خون چهار گروه در زمان استراحت و هم چنین بلافاصله پس از فعالیت تفاوت معنی دار نداشت اما 5 دقیقه پس از بازیابی حالت اولیه و هم چنین 20 دقیقه پس از بازیابی حالت اولیه تفاوت بین گروه ها معنی دار بود (001/0 P<، برای هر دو زمان). میانگین میزان اسیدلاکتیک خون 20 دقیقه پس از بازیابی حالت اولیه در گروه غیرفعال از همه گروه ها بیش تر و در گروه با 60 درصد حداکثر ضربان قلب از همه گروه ها کم تر بود. هم چنین میزان کاهش سطح اسیدلاکتیک 5 دقیقه پس از بازیابی تا 20 دقیقه پس از بازیابی در گروه 60 درصد حداکثر ضربان قلب به طور معنی داری از گروه 55 درصد حداکثر ضربان قلب و میزان کاهش گروه 65 درصد حداکثر ضربان از گروه با 55 درصد حداکثر ضربان قلب به طور معنی داری بیش تر بود (001/0P<).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که بازیابی حالت اولیه از طریق فعالیت نسبت به حالت غیرفعال اثرات بهتری دارد. هم چنین، چنانچه شدت فعالیت در دوره بازیابی حالت اولیه به میزان 60 درصد حداکثر ضربان قلب باشد، تاثیر بهتری بر میزان کاهش اسیدلاکتیک خون دارد.

    کلیدواژگان: اسیدلاکتیک، بازیابی حالت اولیه، حالت غیرفعال، حالت فعال، ورزش کاران
  • مقایسه ی مدل شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون کاکس در پیش بینی بقای بیماران مبتلا به سرطان معده
    اکبر بیگلریان، ابراهیم حاجی زاده، انوشیروان کاظم نژاد صفحه 215
    سابقه و هدف
    یکی از روش های آماری تحلیل داده های بقا، مدل رگرسیونی کاکس است که نیازمند پذیره هایی مانند متناسب بودن مخاطرات است. در چند دهه اخیر به کارگیری مدل شبکه عصبی مصنوعی برای پیش بینی داده های بقا، افزایش یافته است. این مطالعه به منظور پیش بینی بقای بیماران مبتلا به سرطان معده به کمک دو مدل رگرسیونی کاکس و شبکه عصبی مصنوعی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    طی سال های 1381 لغایت 1385، تعداد 436 بیمار مراجعه کننده با تشخیص قطعی سرطان معده که در بخش گوارش بیمارستان طالقانی تحت عمل جراحی قرار گرفتند به صورت هم گروه تاریخی مطالعه شدند. داده ها به طور تصادفی به دو گروه آموزشی و آزمایشی (اعتبارسنجی) تقسیم شدند. برای تحلیل داده ها از روش کاپلان-مایر، مدل مخاطرات متناسب کاکس و یک مدل شبکه ی عصبی مصنوعی سه لایه استفاده شد. برای مقایسه ی پیش بینی های دو مدل، از سطح زیر منحنی مشخصه عمل کرد و صحت کلاس بندی استفاده شد.
    یافته ها
    صحت پیش بینی مدل شبکه عصبی برابر 51/81 درصد و مدل رگرسیونی کاکس برابر 60/72 درصد گردید. سطح زیر منحنی مشخصه عمل کرد برای مدل شبکه ی عصبی و رگرسیون کاکس به ترتیب برابر 6/82 درصد و 4/75 درصد به دست آمد.
    نتیجه گیری
    مدل شبکه ی عصبی مصنوعی نسبت به مدل رگرسیون کاکس پیش بینی های بهتری نتیجه داد. لذا به کارگیری مدل شبکه عصبی مصنوعی در زمینه پیش بینی بقا پیشنهاد می شود. این امر در تحقیقات مرتبط با حوزه ی سلامت و به خصوص در تخصیص منابع درمانی لازم برای افرادی که پرمخاطره پیش بینی می شوند با اهمیت است.
    کلیدواژگان: شبکه ی عصبی مصنوعی، تحلیل بقا، پیش بینی، رگرسیون کاکس، سرطان معده
  • فرشته مرادی، مرضیه اکبرزاده، محمدحسین دباغ منش، پیمان جعفری، محمد ابراهیم پارسانژاد صفحه 221
    سابقه و هدف

    زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک 2 برابراحتمال خطر بروز سندرم متابولیک در آنها نسبت به زنان غیر مبتلا در جامعه بیش تر است. در مادران و خواهران مبتلایان نیز شیوع سندرم متابولیک افزایش داشته است. هدف این مطالعه بررسی میزان سندرم متابولیک در پدران زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مراجعه کننده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مورد- شاهدی، روی 34 نفر از پدران افراد مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و 34 نفر به عنوان گروه کنترل انجام شد. اطلاعات از طریق سوابق بالینی، مصاحبه با زنان مبتلا به سندروم و گروه کنترل و نیز پدران آنها در درمانگاه های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1387 بدست آمد. شیوع سندروم متابولیک بر اساس دو شاخص ATPIII و IDF تعیین شد. همچنین بروز دیابت، فشار خون، اختلال تحمل به گلوکز و دیابت نوع 2 در هر دو گروه بررسی شد.

    یافته ها

    سندرم متابولیک طبق شاخص ATPIII و IDF به ترتیب در پدران زنان مبتلا به سندرم پلی کیستیک 29/35 و17/41 درصد و در پدران گروه کنترل ترتیب 8/8 و 76/11 بود (008/0p< و 007/0p< به ترتیب). بروز فشار خون و اختلال تست تحمل گلوکز نیز در گروه آزمایش به طور معنی داری بیش تر از گروه کنترل بود (05/0p<).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که در پدران زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک شیوع سندرم متابولیک و نیز خطر ایجاد فشار خون و اختلال تست تحمل گلوکز بیش تر است.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، تخمدان پلی کیستیک، پدران، فشار خون، دیابت نوع 2
|
  • Mahdi Kahoee, Seyfollah Alaee Page 155
    Introduction
    In nursing teaching, clinical field is where students can use from new information and skills and attention to professional values that students need them for work in clinical field. Propose of this study is assessment of information needs of nursing students in emergency wards. ّFindings of this study can influence on clinical teaching quality, better management of patients by nursing students, reduction of patient stay and increase patients satisfaction.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytic survey was done on 131 pre graduating nursing students. We used a specific questionnaire and the data were analyzed by descriptive statistics bilateral and two variable correlation test in significant level of 1%.
    Results
    Findings showed 90. 8% of students have high need to clinical information. There was a significant correlation between diagnostic and treatment needs (P<0. 001, r = 0. 34). Also there was a significant correlation between awareness of direction office affairs and awareness of admission for patients assent. There was a meaningful correlation between dead persons transfer and awareness of modicolegal affairs for unfamiliar corpse (P<0. 001, r = 0. 599). Finally, the students asked a few questions about organizational or management systems and also legal issues. Conclsuion: On the basis of findings of the present study, it is necessary to include some important issues about legal concerns and organizational and management information of emergency medicine in curriculum of nursing student. Applications of findings of this study can improve quality of students nusing training and, in turn, nursing services to patient in emergency ward.
  • Mohammad Nabavi, Yasin Hoseinzadeh, Raheb Ghorbani, Marjan Nabavi Page 162
    Introduction

    Asthma is the most common chronic disorder in children and is more prevalent in children 5-10 years of age. The prevalence of childhood asthma has increased in recent years. Food allergy has been implicated as a risk factor for asthma. In this study, we determined the prevalence of food allergy and associated factors in asthmatic children less than 18 years of age.

    Materials And Methods

    In this Cross-sectional study, we studied 298 asthmatic children less than 18 years of age in Semnan (Iran) in 2007-2008, who were diagnosed according to physical examination and history. Skin prick test was performed for all of participants and a questionnaire was filled out. Wheals of 3 millimeter and flares of 10 millimeters larger than negative control was regarded as a positive test.

    Results

    35.9 %(95% Confidence Interval: 30.5-41.3%) of asthmatic children showed sensitization to at least one of the principal allergenic foods (wheat, rice, peanut, egg, soya and cow milk). Prevalence of food allergy in asthmatic children under 18 years of age had significant association with gender, birth weight, history of other allergies, family history of allergy, type of coexistent allergy and age of initiation of symptoms, age of introduction of complementary feeding, consumption of cow milk before one year of age and also duration of breast feeding(P<0.05).

    Conclusion

    these finding showed that the prevalence of food allergy in asthmatic children is high. There is significant association between food allergy and use of cow's milk before one year of age, low birth weight, short breast feeding period, male gender, history of other allergies in the patient and close relatives, early age of initiation of symptoms and also introduction of complementary foods before six month of age. Thus, we should have particular attention on food allergens in such kind of patients, until they outgrown their food allergies. This is the optimum way for controlling asthma in these people.

  • Maryam Keshavars, Narges Eskandari, Fereshte Jahdi, Hasan Ashaieri, Fatemeh Hoseini, Majid Kalani Page 169
    Introduction

    During recent years, despite remarkable advances in medicine and survival rates of premature infants, they still suffer from neurological disability and abnormal development. Based on theories, complementary cares are necessary for growth and development in preterm infants, and neurobehavioral function provide by appropriate infant stimulations. The aim of this research is to study the effects of holly Quran recitation on physiological responses in premature infants.

    Materials And Methods

    In a randomized control trail and double blind study, from August through September 2009, 120 premature infants who admitted to the NICU of Shahid Akbarabadi hospital, Tehran and had inclusion criteria of this study, were randomly assigned to two groups: control group and holly Quran recitation group, and observed for three dependent variables; oxygen saturation levels, heart rate, respiration rate. Holly Quran recitation was including 20 minutes recitation of Yusuf Quranic chapters, by Shahhat Mohammad Anvar sound that was played for experimental group via headphone on the morning shift. The volume range was 50-60 db. Two groups were observed for physiological responses from 10 minutes before to 10 minutes after intervention by monitor, and recorded numerous before and 10,20,30 minutes after beginning of intervention, were used to analysis.

    Results

    Our results showed that the mean of respiratory and heart rate significantly decreased and oxygen saturation levels increased in Quran group as compared to the basic measurement and this changes continued to 10 minutes after intervention (P<0.001). The mean change of three variables in the end of intervention and after 10 minutes was Significantly different between two groups (P<0.001).

    Conclusion

    Holly Quran recitation can be used as a complementary and supportive care to improve of physiologic state in premature infant; because it affects on the physiological responses in premature infants comprising oxygen saturation level, respiration and heart rate.

  • Fateme Haresabadi, Sheyda Pooladi, Behruz Mahmudi Bakhtiyari, Mohammad Kamali Page 178
    Introduction

    Many researches have dealt with the relationship between stuttering and different linguistic factors. This study investigates the effect of syntactic complexity on the amount of speech dysfluency in stuttering Persian-speaking children, and comparing them with the non-stuttering ones. The obtained results can pave the way to obtain a better knowledge of the nature of stuttering, as well as finding more suitable ways in the process of its treatment.

    Materials And Methods

    The participants were 10 stuttering and 10 non-stuttering Persian-speaking and monolingual children in the age range of 4-6 which were matched by age and gender. First 30 minutes sample of child's spontaneous speech was provided and then utterances of each child studied for the amount of dysfluency and syntactic complexity.

    Results

    In both groups of stuttering and non-stuttering children, there was a significant difference for the amount of dysfluency between simple and complex sentences.

    Conclusion

    The results of this study show that by increase of syntactic complexity at the spontaneous speech level, stuttering and non-stuttering children had more dysfluency amount. Also, by increase of syntactic complexity, stuttering children had more dysfluency amount than non-stuttering children.

  • Ali Reza Akbarzadeh Bagheban, Malihe Nasiri, Hamid Alavi Majd, Bijan Shafaghi Page 184
    Introduction

    Estimation of target dose with high precision is a key goal in pharmaceutical studies that achieving this goal depends greatly on an efficient design. One of these adequate designs is adaptive design. The median effective dose is an important dose that is criterion for assessment the power of a medicine. The purpose of this study was estimation of the median effective dose of anti spasmodic medicine in adaptive design and comparison the precision of the estimation with conventional parallel design.

    Materials And Methods

    Seventy guinea pigs were divided into seven groups (n=10) and each group was studied for one dose. One of the adaptive designs that uses frequently in pharmaceutical studies is up-and-down design. In this design, the number of samples in each dose was determined. Then for estimation of median effective dose, we used a method of the combination of dose-response logistic, dose-response log-linear, linear and Emax models and R software was used for data analysis.

    Result

    In parallel design, number of samples in each dose was 10, but in adaptive design, number of samples in and doses was 21 and other doses were 7. MSE in parallel design was 59 and in adaptive design were 21. Estimation of median effective dose in dose-response logistic was, in dose-response log-linear, in Emax and in linear model was. Using combination of the four models in adaptive design, median effective dose was estimated.

    Conclusion

    In addition to flexibility of adaptive design that concentrates the allocation of observations near the target dose, it seems this design is more efficient than parallel design in medicinal studies.

  • Hajar Mehdizadeh, Ghorban Taghizadeh, Hasan Ashayeri Page 189
    Introduction

    Parkinson s disease (PD) is a common progressive neurodegenerative disorder, which its onset is later in adults and it s incidence increases in people aged between 55 and 60 years. Dexterity, because of it s role at upper extremity function and person independency in function, is assessed in rehabilitation. Purdue- Pegboard test often is used in rehabilitation clinical settings. The purpose of this study was to determine the test-retest reliability and practice effects of the Purdue Pegboard test in persons with PD.

    Materials And Methods

    24 PD patients aging 50-89 of both sexes were non-randomly selected from rehabilitation clinics and hospitals of Tehran. A demographic questionnaire was used for documenting patient s general data and the Purdue pegboard test and a timer were used for determining of reliability. Each subtest was administered three times in a row. The time distance between test and retest was one week.

    Results

    The relative reliability in repeated measures was above 90% in different items of Purdue pegboard test in single and mean of testes in off phase, thus indicates an excellent reliability. The absolute reliability (SEM) was lower than 10% of maximum obtained scores at each subtest in one and three trial of test that indicates acceptable errors of measurement.

    Conclusion

    The results of the present study indicate that Purdue Pegboard test is enough reliable in evaluating a manual dexterity of Parkinson patients in drug on- phase

  • Mohammad Kargar, Maryam Baghernejad, Abbas Doosti Page 198
    Introduction

    Helicobactr pylori (H.pylori) infection is related to chronic gastritis, peptic ulcer and duodenal ulcer. Thus, identification and treatment of the infection has a considerable importance. The aim of this study was to compare three methods of polymerase chain reaction (PCR), culture and rapid urease test (RUT) in identification of Helicobactr pylori in gastric biopsy specimens.

    Material And Methods

    263 patients (157 woman and 106 man) who suffering from digestive complaints and referred to the endoscopy department of Hajar Hospital in Sharkord (2007, Iran) were participated in the study. Three gastric biopsy samples were collected from each patient. Samples were examined by standard RUT and culture methods for diagnosis of H. pylori. PCR was used for diagnosis of ureC gene.

    Results

    Out of 263 patients, 36.49%, 9.50%, 13.30%, 9.48% and 5.50% had criteria gastritis, gastric ulcer, duodenal ulcer, esophagitis and gastric cancer, respectively. H.pylori infection was diagnosed in 54.37%, 31.94% and 84.79% of the patients by RUT, culture and PCR method, respectively.

    Conclusion

    Findings of this study indicated that PCR has a greater sensitivity rather than rapid urease test and culture methods for diagnosis of H.pylori.

  • Alireza Yavarikia, Gholamreza Ghorbani Amjad, Khashayar Davoodpour, Ehsan Saleh Page 204
    Introduction

    The residual shortening of limb is the major cause of gait disturbances in Legg-Calre-Perthes (LCP) disease.This study was a probing of limb length discrepancy after puberty by perfect method of teteroentgenogram in these patients.

    Material And Methods

    Residual shortening was measured by above method following completion of skeletal maturity in 46 patients and then the data were analyzed by computerized method. The patients were divided into three equal groups that they were treated by varus femoral osteotomy (FVO), abduction orthosis (AO) and untreated, respectively.

    Results

    The residual shortening was significantly more in AO group than FVO group and it was surprisingly a little more than the untreated group. The length of femur was identical in three groups (12.5, 11.1 and 10.4 millimeters, respectively). The length of ipsilateral tibia was significantly different (2.8 mm shortening for AO group, 1.6 mm lengthening for FVO group and 1mm lengthening for untreated group).

    Conclusion

    Overgrowth of ipsilateral tibia seems to be the leading cause of less limb discrepancy in FVO group and disuse atrophy seems to be the major reason for significant discrepancy in AO group which was somehow worse than untreated patients.

  • Mohammad Rashidi, Ali Rashidy, Pour, Raheb Ghorbani Page 209
    Introduction

    One important factor of fatigue occurrence among athletes, following heavy sport activities, especially sports activities with short time and the maximum speed and intensity, is the accumulation of lactic acid in blood. The need for athletes to achieve natural conditions and to prepare for the next activities, methods of disposal lactic acid are very important. The purpose of this study was to study the effects of passive and active recovery with a severity of 55, 60 and 65 percent of maximum heart rate, on levels of blood lactic acid.

    Material And Methods

    This semi-experimental study was carried by 60 male athlete's students who were divided randomly to four groups. The first group included 15 subjects of group programs for passive recovery and the second, third and fourth groups off the state quarter program for active recovery with highly active 55, 60 and 65 percent of maximum heart rate, respectively. Groups acting Cunningham test began to test blood lactic acid in four stages (before the activity, immediately after the activity, 5 and 20 minute period recovery). The measurement was done by a hand lacto – meter.

    Results

    The mean amount of blood lactic acid during resting time in four groups and also immediately after the activity was not significant, but 5 minutes after recovery as well as 20 minutes after recovery difference between groups was significant (P<0.001). Mean blood lactic acid 20 minutes after recovery of passive group was significantly higher and that of group with 60 percent maximum heart rate was significantly lower (P<0.001) than other groups. Also the rate of the decrease in lactic acid level within 5 to 20 minutes after recovery in group with 60% maximum heart rate was significantly more than group 55%. The rate of decrease with group 65% maximum heart rate was shown to be significantly more than group 55% with maximum heart rate (p <0.001).

    Conclusion

    Our findings showed that active recovery from supramaximal exercise had a better effect than passive mode in reducing blood lactate levels in male athletes. Moreover, active recovery with a rate of 60 percent of maximum heart rate had a better effect than those of 55 or 65% maximum heart rat.

  • Comparison of artificial neural network and Cox regression models in survival prediction of gastric cancer patients
    Akbar Biglarian, Ebrahim Hajizadeh, Anoshirvan Kazemnejad Page 215
    Introduction
    Cox regression model is one of the statistical methods in survival analysis. Proportionality of hazard rate is an assumption of this model. In the recent decades, artificial neural network (ANN) model has increasingly used in survival prediction. This study aimed to predict the survival probability of Gastric cancer patients using Cox regression and ANN models.
    Materials And Methods
    In this historical-cohort study, information of total of 436 gastric cancer patients with adenocarcinomas pathology who underwent surgery at the Taleghani hospital of Tehran between 2002 and 2007 were included. Data were divided to training and testing (or validation) groups, randomly. The Cox regression model (semi-parametric model) and a three layer ANN model were used for analyzing of database. Furthermore, the area under receiver operating characteristic curve (AUROC) and classification accuracy were used to compare these models.
    Results
    Prediction accuracy of ANN and Cox regression models were 81.51% and 72.60%, respectively. In addition, AUROC of ANN and Cox regression models were 0.826 and 0.754, respectively.
    Conclusions
    ANN was better than Cox regression model in terms of AUROC and accuracy of prediction. Therefore, ANN model is recommended for prediction of survival probability. These finding are very important in health research, particularly in allocation of medical resources for patients who predicted as high-risks
  • Fereshte Moradi, Marziyeh Akbarzadeh, Mohammad Hossein Dabbaghmaneh, Peyman Jafari, Mohammad Ebrahim Parsanezhad Page 221
    Introduction

    Women with polycystic ovarian syndrome (PCOS) have twice the risk for metabolic syndrome as compared to women from the general population. Mothers and sisters of affected women also have an increased prevalence of metabolic syndrome. The aim of the study was to determine the prevalence of metabolic syndrome in fathers of patients with PCOS.

    Materials And Methods

    34 fathers of PCOS patients were evaluated. The control group was 34 fathers of normal women. The data were obtained from the clinical history and personal interview with the patients, the controls and their fathers at Shiraz University of Medical Sciences in 2009. Prevalence of metabolic syndrome was determined according to Adult Treatment Panel index III (ATPIII) and International Diabetes Federation (IDF) criteria. Also incidence of hypertension and impaired glucose tolerance test, insulin resistance and diabetes type II were considered in both groups.

    Results

    According to ATPIII and IDF criteria, the prevalence of metabolic disorders was 29.35% and 41.17 in the fathers of the PCOS patients and 8.85% and 11.76 % in the fathers of the control group, respectively (p <0.008 and p<0.007, respectively). Also incidence of hypertension and impaired glcose tolerance test was significantly higher in fathers of the PCOS patients than control group (p< 0.05.

    Conclusion

    Our findings indicate that the fathers of women with PCOS have higher prevalence of metabolic syndrome and higher risk of developing hypertension and impaired glucose tolerance and diabetes.